Светски дан здравља 2022. “НАША ПЛАНЕТА – НАШЕ ЗДРАВЉЕ" очистимо ваздух, воду и храну

Сваке године Дом здравља Горњи Милановац узима учешће у обележавању Светског дана здравља кроз различите активности. Један од наших циљева је подизање свести јавности о значају превенције болести кроз здраве стилове живота (правилну исхрану, физичку активност и редовне систематске прегледе). У организацији Дома здравља одржаће се предавања и радионице у ПУ Сунце на тему очување животне средине, здрави стилови живота, као и јавна манифестација - провере артеријског притиска које ће пратити савети о здравом начину живота и подела промотивног материјала.


7. априла у целом свету обележава се Светски дан здравља на годишњицу оснивања Светске здравствене организације (СЗО). Светски дан здравља је глобална кампања која се сваке године фокусира на један од јавно-здравствених проблема и пружа могућности да се започне удружена акција у циљу унапређења здравља и благостања људи. Тема Светског дана здравља 2022. године посвећена је очувању здраве животне средине, обележава се под слоганом, "НАША ПЛАНЕТА – НАШЕ ЗДРАВЉЕ", очистимо ваздух, воду и храну.


7. априла у целом свету обележава се Светски дан здравља на годишњицу оснивања Светске здравствене организације (СЗО). Светски дан здравља је глобална кампања која се сваке године фокусира на један од јавно-здравствених проблема и пружа могућности да се започне удружена акција у циљу унапређења здравља и благостања људи. Тема Светског дана здравља 2022. године посвећена је очувању здраве животне средине, обележава се под слоганом, "НАША ПЛАНЕТА – НАШЕ ЗДРАВЉЕ", очистимо ваздух, воду и храну.


Загађење воде


Директно загађење воде врши се избацивањем штетних отпадака у њих, било фабричких отпадних вода и материјала који обилују великим концентрацијама киселина, базичних једињења и других за живот отровних материја или прикључивањем канализационих одвода директно на водену површину (море, реке, језера) Последице су помор рибе у рекама, цветање мора и др.


Загађење ваздуха


Директно загађење ваздуха врши се и снажном моторизацијом. Аутомобили омогућавају већу покретљивост али за узврат траже изузетно много кисеоника (за сагоревање у мотору) а враћају угљен-диоксид и угљенмоноксид. Човек као конзумент дувана, такође загађује ваздух свог становања.


Загађење земље


Загађење земље директно се врши нарушавањем њене природне целовитости и повезаности скидањем њених површинских слојева (површински копови угља, боксита, каменоломи и сл.) као и оштећивањем флористичког састава (сеча шума, уништавењем раста и др.) те ратним дејствима (оклопно транспортна средства при кретању, артиљеријска дејства, авио дејства и сл.). Други начин директног загађивања јесте одлагање штетних материја као нуспродуката индустрије или отпадака урбане средине (јаловина и шљака, бојни отрови и радиоактивни отпад, сметлиште, „гробља“ аутомобила, неексплодирана експлозивна средства и др.) Директно загађивање земљишта врши се и његовим прекривањем бетонским пистама, индустријским целинама и др. (аеродромске писте, луке, асфалтне траке, индустријска постројења и сл.)


Dom zdravlja Gornji Milanovac Zdravlje bubrega svima i svuda - od prevencije do otkrivanja i ravnopravnog pristupa lečenju


Шта свако од нас може да учини да би допринео очувању животне средине?


1. Употреба воде


Обратите пажњу на то колико и како користите воду, јер мале (можда и незнатне) ствари могу да направе велику разлику. Сваки пут кад перете зубе затворите чесму, кад сте у могућности перите ствари у хладној води... „Водни ресурси живот значе и зато их сачувајмо за покољења која долазе."


2. Рециклирање


Рециклирајте. Можете помоћи у смањењу загађења само ако конзерву ставите у различиту канту.


3. Оставите аутомобил код куће


Када бисте само два пута дневно оставили аутомобил код куће, смањили бисте емисију гасова стаклене баште у просеку за 720 кг годишње. Уместо аутомобила, возите бицикл до посла или прошетајте (уколико удаљеност посла од куће није превелика). Смањићете загађеност ваздуха, сагорети калорије и побољшати ваше здравље.


4. Енергетска ефикасност


Учините ваш дом енергетски ефикаснијим и уштедите новац.Како не бисте трошили енергију кад нисте код куће, узмите програмски термостат. Искључите светло кад нисте у соби, а уређаје које не користите искључите из струје.


5. Искористите пластичне кесе


У светском мору се налази више од пет трилиона комада пластике, а у то спадају наравно и пластичне кесе. Ако већ користите пластичне кесе, не морате сваки пут да узимате нову у продавници, већ искористите неку коју већ имате.


6. Мислите о пчелама


Пчеле су веома важне за екосистем, али њихов број стално опада. Можете им помоћи тако што ћете своју башту учинити пријатељским окружењем за пчеле биљкама попут лаванде, ружа, сунцокрета и геранијума.


Данас се не треба водити клишеима и рећи да сваки дан треба бринути о планети. Стање је алармантно и неопходно је да свако од нас, овом највећем светском проблему, приступи одговорно и да допринос повећању свести људи о угрожености животне средине. Сви смо у овоме заједно - еколошки проблеми и катастрофе не познају границе!

• Данас кажемо да је доста игнорисања проблема.

• Данас кажемо да сваки појединац може да подстакне позитивну промену.

• Данас кажемо да је заштита наше планете и живог света на њој приоритет. На данашњи дан обавезујемо се да ћемо се на све начине заувекборити за промену света у ком живимо!


С љубављу Ваш,


ДЗГМ.


поделите!

пратите нас!