МУЛТИПЛА СКЛЕРОЗА

Мултипла склероза је болест мозга и кичмене мождине, тј. централног нервног система. Знаци и симптоми мултипле склерозе могу да варирају и зависе од количине оштећених нерава, али и од тога који су нерви погођени овом болешћу. Узрок мултипле склерозе још није познат. Сматра се аутоимуном болешћу при којој имуни систем напада своја сопствена ткива.


Није потпуно јасно зашто се мултипла склероза јавља код неких људи, а код других не. Па ипак, претпоставља се да је у питању комбинација генетских фактора и фактора средине у којој живимо. Неки људи оболели од МС могу да изгубе способност самосталног хода или хода уопште, док други могу имати дуге периоде ремисије без икаквих нових симптома.


Међутим, успешна дијагноза мултипле склерозе води до лечења које може да убрза опоравак од напада, модификује ток болести и ублажи њене симптоме.


Не постоји излечење код ове болести. Различите терапеутске методе се користе у циљу постизања најбољих резултата неуролошке рехабилитације и побољшања квалитета живота оболелих особа.


Симптоми могу бити:

🔶 Укоченост, умртвљеност и слабост руке и/или ноге на једној страни тела

🔶 Осећај проласка струје кроз тело

🔶 Вртоглавица и несвестица

🔶 Тремор и несигуран ход

🔶 Замор

🔶 Грчеви у мишићима

🔶 Делимичан или потпуни губитак вида, обично на једном оку

🔶 Продужена дупла слика

🔶 Замагљен вид

🔶 Невољни трзаји, треперење и поигравање очних јабучица

🔶 Испресецан говор

🔶 Проблеми са мокрењем, пражњењем црева и ерекцијом

🔶 Поремећај спавања уз болове у различитим деловима тела

🔶 Губитак апетита

🔶 Депресивност


Dom zdravlja Gornji Milanovac Multipla skleroza


Дом здравља Горњи Милановац ће током марта месеца узети учешће у борби противе мултипле склерозе кроз активности, текстове и лекарске савете како бисмо подигли свест наших суграђана о овој тешкој болести. Током марта биће одржано предавање за све запослене Дома здравља Горњи Милановац од стране Друштва мултипле склерозе Србије како бисмо проширили видике и на квалитетнији начин одговорили потребама наших суграђана који болују од ове болести или брину о особама са МС-ом.


У Србији постоји Друштво оболелих од мултипле склерозе, на чијем сајту www.multiplaskleroza.org.rs, можете пронаћи корисне информације везане за све сегменте ове болести. Ово друштво за подршку има 30 локалних удружења пацијената која функционишу широм Србије, а чији је задатак скретање пажње на оболеле од ове болести као и различити облици помоћи(психолошка, социјална. економска...), које имају за циљ повећање квалитета живота оболелих од ове болести.


За више информација о мултиплој склерози увек се можете обратити свом изабраном лекару у Дому здравља Горњи Милановац.


С љубављу Ваш,


ДЗГМ.


поделите!

пратите нас!