Саопштење в.д. директора Дома здравља Александра Чивовића

Саопштење в.д. директора Дома здравља Александра Чивовића преносимо у целости.

Не знам да ли сте некада били у ситуацији да је Вас срамота због непристојности Вашег саговорника, због некога ко би да Вас увуче у јефтине политикантске приче. 

Једина истина коју је др Дивна сведочила у својим обраћањима, у мору изречених неистина, је да када је њен случај и њена активност у питању чист политички активизам и то на месту председника синдиката - то она сама за себе каже:"Довољно дуго сам политички ангажована, као председница синдиката Слога у Дому здравља и лично са својим мишљњима и страначким опредељењима." Контрадикторно наводи да политички не делује на радном месту и да када помене политичке ставове колегама они јој окрену леђа?!

 Све друго је тенденциозно изречена неистина, потреба да се по сваку цену скрене пажња на себе користећи стару флоскулу да је напад најбоља одбрана, и уз јефтине политикантске, театралне наступе диже прашину и чини штету, сматрам, и колегама и установи и широј заједници коју свесно обмањује, а за оне који је знају наводи да јој окрећу леђа. Требало би се упитати зашто? Ни једна ствар коју је др Дивна навела у својој изјави није тачна.

Због довођења шире јавности у заблуду, урушавања угледа установе у којој раде дивни људи као и мог личног достојанства осећам дужност да се истој тој јавности обратим и отклоним све недоумице.

Сматрам да је Србија слободна демократска земља у којој би свако требало да има могућност да искаже своје мишљење, али и право на достојанство - другим речима слободни смо чинити шта нам је воља али није нам све на корист, а нашој слободи је граница када почнемо угрожавати права, слободу или достојанство другога. Лично се залажем за такве вредности и то је познато свима који су имали прилику да сарађују са мном.

У конкретној ситуацији имамо "терор" појединца над свима нама - да и вама иако можда још нисте свесни тога. Такође, због навода да угрожавају нечију породицу морам истаћи да сам породичан човек и отац три сина, а онима који ме познају, позната је моја наклоност и охрабрења која упућујем онима који се одлуче за породицу уопште, а нарочито за многочлану породицу. И ове године обезбедили смо Божићне пакетиће за 98 деце наших запослених. О томе, будите уверени водимо рачуна, и драго ми је што смо у последњих годину дана исплатили солидарну помоћ за рођење 15 беба. Има и пуно лепих ствари код нас у Горњем Милановцу.

Но, у последњих годину дана, мени као представнику послодавца, обратило се готово тридесет запослених у ДЗГМ који су тражили да их послодавац заштити од синдиката чији су чланови, а чији је "политички" председник др Дивна. Признаћете да је то јако нелогично, и у суштини јесте парадокс. Они већ годину дана покушавају да се ишчлане из тог синдиката, али је њихове изјаве поменута др избегавала да прими. Ти запослени су се обраћали и централи синдиката тражећи ишчлањење међутим, колико ми је у знању, нису добили никакав одговор. У једном тренутку, без и најмање жеље да се мешамо у унутрашњи рад синдиката, али ценећи поверење које су запослени имали када су одлучили да ми се обрате, све те њихове захтеве које су ми предали проследили смо централи синдиката. Запослени просто не желе да им се одбија месечна чланарина од зараде, за синдикат који желе да напусте јер су доведени у низ заблуда управо на начин како је претходних дана дотична др обмањивала ширу јавност. 

Прво је изјавила да је добила отказ, затим да је сазнала да су се стекли услови за отказ, па онда да јој се у ствари прети отказом, да би потом навела да она зна да отказ неће добити али ето... Последње што ми је у знању да је изјавила јесте да се све то њој дешава због њеног активизма на улици. Мене никада није занимала улична прича, али ме итекако занима шта се ради у установи којом руководим.

Ако неко на посао не долази на време, и поред великог стрпљења и скретања пажње од стране претпостављених задржи такво понашање (кашњења су била и до сат времена), ако одбија да поступа у складу са усвојеним правилницима и процедурама које су усвојене и обавезне су за сваког запосленог без разлике, ако у претходних 12 месеци само похвале имамо за организацију и рад здравствених радника на пункту за имунизацију у Дому културе, а онда поменута др буде распоређена једну радну недељу на тај пункт и за само пар дана ми имамо неколико спорних ситуација и притужби због њених конфликтних ситуација и са дивним особљем културног центра, и са нашим здравственим радницима и са пацијентима, ако у периоду у коме је докторка распоређена у Ковид амбуланти имамо бар 4 пријаве и жалбе на њен рад, и то од запослених али и пацијената, а све оне су резуртирале обављањем разговора и указивањем на потребу корекције понашања које је неприхватљиво, ако смо као установа само у овој години издвојили готово 1.500.000 динара да сви запослени добију униформе, кломпе, а теренске службе и јакне, прслуке, чизме, ципеле и сл, а она на посао долази неформално обучена и након скретања пажње да је у обавези да на радном месту носи прописану униформу одговори да јој не пада на памет да носи мантил - наводно се скупио после првог прања, и то изгледа само њој, ако посведочи своју бахатост и тиме што бициклу увезе у лекарску собу или ординацију уз "нејасноћу" шта је ту погрешно када би колеге негодовале, ако у једном дану буде и две, три пријаве на рад др Дивне, а због улажења у вербалне конфликте са породицом пацијента на лице места изађе и полиција која у просторијама Дома здравља узима изјаве од свих актера а др Дивна одбија да у складу са радном обавезом сачини белешку на прописаном обрасцу, ако се ни најмање не либи да своје колеге, па чак и претпостављене (не нисам ја у питању) вређа пијачним или још приличније тим уличним жаргоном и много тога ако, ако одбије да пружи помоћ пацијенту који је за тим имао потребу, ако..., ако..., ако...

Врхунац свега је пријава коју је предала медицинска сестра охрабрена својом породицом тражећи да је послодавац заштити од мобинга који поменута др спроводи над њом готово 7 месеци, а омаловажавање и вређање у присуству пуног ходника пацијената је била иницијална каписла да преда пријаву... И докле тако?!

Не чини ли вам се да је већ сувише ако ... Знате, у психологији је познато да свако прича о ономе што нема, па има и неких старих народних изрека, нећете ми замерити што их не знам у потпуности - ко о чему ... или како већ. 

Свако има могућност да ради шта хоће, мада није баш све добро, али не и докле хоће и не на радном месту. Пословним кодексом, у члану 13, строго је забрањено бављење политиком на радном месту а вама остављам да закључите ко овде врши политичку пропаганду.

У осталом ми имамо 200 запослених и дивних људи који савесно, одговорно и благовремено обављају свој посао и желимо да афирмишемо и наградимо све оне вредности и активности које, верујте, негује огромна већина наших запосленика. Међутим, не можемо прихватити одређену врсту понашања само зато што неко театрално драмећи покушава да све изигра и доведе у заблуду јавност која није, а сматрам да и није неопходно, упућена у појединости. Све повреде радне обавезе и радне дисциплине, а које се др Дивни стављају на терет настајале су у периоду од готово 6 месеци, али је послодавац био стрпљив и пратио да ли има промене у понашању након што би се на пропусте указало. Међутим, ни речи о томе.

Верујем да сваки послодавац има бар по један дисциплински поступак који се води против оних који крше своје радне обавезе и радну дисциплину прописану законом и актом послодавца. Не видим да има оваквог театрализма. Уколико пажљиво погледате, све што је претходних дана имала да каже др Дивна јесте тзв јефтино политикантство. Жао ми је због свих нас и вас који смо не нашом вољом увучени у ово блато баналности.

Циљ нам није да било ко остане без посла, нарочито не мајка двоје деце, већ да се санкционише ПОНАШАЊЕ које није прихватљиво и на које нико не може имати ексклузивно право па чак ако је и члан или "политички" председник синдиката. Упозорење које је уручено др Дивни садржи њене повреде радне дисциплине и радне обавезе и то више њих у једном упозорењу, и то након тога што јој је у више наврата усмено скретана пажња на неопходност корекције неприхватљивог понашања. Остављен јој је рок од 8 дана да да одговор на наводе из упозорења и након тога ће се ценити која би мера била најсврсисходнија имајући све у виду. Има ту посла и за етички одбор, и за одбор за безбедност и још неке комисије - свако треба да ради свој посао.

На жалост тек после оваквих баналности због којих се свима извињавам, али био сам у обавези да одговорим на све изречене глупости, због свих нас који се искрено трудимо да унапредимо своју средину, могу да поменем да има пуно позитивних ствари и активности у нашој установи. 

Ту раде дивни људи који се труде, а свако нека размисли зашто нема подршке колега за овакву врсту понашања. Ипак се ми добро познајемо.

У име установе и лично име за сваку неистину, клевету или увреду спреман сам поднети кривичну пријаву, јер ипак - доста је било.

 


ДЗГМ.


поделите!

пратите нас!