НОВОГОДИШЊА ЧЕСТИТКА

 Драги суграђани,

 

прилика је да се  осврнемо на годину иза нас, анализирајући оно што смо успели да урадимо , као и да Вам се захвалимо на Вашем разумевању и стрпљењу.


 Период, у години иза нас, није био лак, имајући у виду да је у предходна 24 месеца Дом здравља остао без 76 запослених (на одређено и неодређено запослених).

Такође, ни финансијска ситуација наше установе није била завидна. Нагомилани дугови који су стигли на наплату, истовремено уз огромну потребу за унапређење услова и квалитета рада, као и задовољства запослених и корисника услуга.

 


Није било лако. Хвала Вам на стрпљењу и разумевању.

 


Након већег броја година урушавања система, услед неулагања у обнову / развој, ове године смо:

1.Успели да на основу израђених пројеката, уз помоћ локалне самоуправе и надлежног Министарства, обезбедимо потребна средства (преко канцеларије за управљање јавним улагањима), за реновирање и реконструкцију више амбуланти. Комплетно су реновиране:

 • Амбуланта Бершићи – вредност радова је око 3.000.000,00 динара
 • Амбуланта Бољковци – вредност радова је око 3.500.000,00 динара
 • Амбуланта Враћевшница – вредност радова је око 3.000.000,00 динара
 • У току је израда пројекта за комплетно реновирањње амбуланте Рудник
 • Завршен је пројекат за реновирање простора Одељења–Општа медицина 2 (Служба за ЗЗ одраслих - некадашње медицине рада).

Циљ нам је да у 2018.години ова два пројекта и реализујемо.


 • Комплетно је реновиран и реконструисан некада подрумски простор, од непуних 400 м2, у који је смештена Служба Хитне медицинске помоћи. – вредност радова је око 17.000.000,00 динара

Тим поводом угостили смо Председника РС Александра Вучића, а посетио нас је и Министар здравља др Златибор Лончар.


2.Захваљујући друштвено одговорним појединцима и фирмама, донацијама смо обезбедили опрему и средстава у вредности  преко 6.000.000,00 динара:

 • Најсавременија опрема неопходна за успешан рад ХМП (Влада РС)
 • Монитор за праћење виталних функција (Schiler)
 • ЦТГ апарат – за потребе ЗЗ жена (Spektar)
 • Аутомобил -марке опел– за потребе одељења кућног лечења (Interauto trade)
 • 70 рачунара (Министарство финансија – управа за трезор, Ју банка)
 • 14 штампача – за 14 сеоских Амбуланти (Компанија Tаково)
 • 12 клима уређаја – за климатизацију ординација и чекаоница, у седишту установе и сеоским амбулантама
 • Униформе / мантиле за све запослене у ДЗГМ-у (Хемофарм)
 • Обућу за запослене у кућном лечењу и поливалентној патронажи (Синдикат „Слога“)
 • Торбе за Одељење кућног лечења (Синдикат „Слога“)
 • 30 бојлера – чиме смо обезбедили топлу воду на проточним местима у сеоским амбулантама и седишту установе (Компанија Металац)
 • Обезбедили смо две лутке – тзв. Фантома – како би могли почети са обуком из Прве помоћи за возаче ...

 

Хвала свима који су имали разумевања и воље да нам помогну!!!

 

3.Након нове организације и систематизације, успешно је спроведена рационализација – на бази добровољности, 11 људи је раскинуло радни однос, уз отпремнине које су тиме увећане за 30%. Наиме, у години иза нас донета је и нова одлука о максималном броју на неодређено запослених, на основу које је било неопходно спровести поменуту рационализацију, а све у складу са Кадровским планом за ДЗГМ за 2017.годину


4.Након што смо број запослених уподобили Кадровском плану – успели смо да ажурирамо 7 запослених на неодређено – у апликацији уговорених радника код  РФЗО-а, и тиме обезбедимо стабилан извор финансирања за поменутих 7 лица.


5.Створени су предуслови да уколико би био усвојен нови Закон о здравственој заштити, чији нацрт предвиђа да локална самоуправа не може финансирати плате на неодређено запослених  већ само плате запослених на одређено, нико од наших лекара или сестара не остане без сталног радног места. Наиме, Кадровским плановима здравствених установа у окружењу предвиђено је да своје потребе за попуњавањем кадра могу остварити, пре свега преузимањем нашег кадра који је запослен на неодређено али није у апликацији радника који обављају послове за потребе РФЗО-а.


6.Унапредили смо квалитет рада и тиме што смо одељење кућног лечења и одељење поливалентне патронаже (Служба за ЗЗ одраслих) са другог спрата сместили у приземље,  што је значајно како звог већег тј комфорнијег простора  за рад, тако и због пацијената који су упућени на поменута одељења Службе за ЗЗ одраслих.


dom zdravlja radno vreme za praznike


7.По први пут ДЗГМ има и свој сајт – dzgm.rs - од 25.10.2017, као и фејсбук страницу – радно време, распоред рада лекара, важне информације, обавештења као и сва нормативна акта ДЗГМ-а тиме су учињена доступним како запосленима тако и широј заједници.


8.Увели смо 60 телефонских линија, чиме је унапређен квалитет рада и поједностављено заказивање прегледа код изабраног лекара, а трошкови смањени.


9.Дугови ДЗГМ-а који су пре нешто више од годину дана износили преко 16.000.000,00 динара, смњени су тако да у овом тренутку износе мање од 2.000.000,00 динара.


10.Успешно је решено више радних спорова, које сам затекао у ДЗГМ, а направљено је и више споразума са запосленима и то у циљу остваривања права ускраћених у предходном периоду. Направљен је и споразум са синдикатом „Слога“, чиме је решен још један радни спор, уз обавезу послодавца да отклони сугерисане примедбе у дефинисаним роковима.


11.Као једнан од најбитнијих корака које смо направили ове године сматрам то што смо ушли у процес Акредитације наше установе – што подразумева увођење, односно примену одређених стандарда кроз дефинисане процедуре, чиме ће рад свих нас бити јаснији, квалитетнији, транспарентнији подложан оцењивању кроз јасно дефинисане критеријме, како споља тако и од стране запослених.


 

Циљ нам је да у наредној години завршимо тај започети посао и да се акредитујемо на 7 година.

Ово од нас захтева да у најкраћем року донесемо стратегију развоја ДЗГМ-а.

Да ли је све наведено довољно – НИЈЕ.

Да ли ће бити лако – НЕЋЕ.

Да ли је могло више и боље – остаје нам да анализирамо, али свакако да би годину пред намa требало искористити за све оно што до сада нисмо стигли започети или завршити.

На крају захвалио бих се свима Вама због којих све ово и јесте учињено, на стрпљењу, ангажовању и разумевању.

 

Драги суграђани,

желимо Вам срећне Божићне и Новогодишње празнике, као и срећну предстојећу 2018.годину.

Да у наступајућој години будете здравији, срећнији, испуњенији.

Да Вам година буде пуна љубави и успеха и на личном/породичном као и на пословном плану.

Видимо се у 2018.години   

в.д. директора ДЗГМ-а

др Александар Чивовић

 

поделите!

пратите нас!