26. јун 2020. – Међународни дан против злоупотребе и незаконите трговине дрогама

26. јун 2020. – Међународни дан против злоупотребе и незаконите трговине дрогама


Резолуцијом 42/112, Генерална скупштина Уједињених нација је 1987. године прогласила 26. јун Међународним даном против злоупотребе и незаконите трговине дрогама.Злоупотреба дроге је особито карактеристична за модерно друштво. Дрога се више не догађа негде другде и неким другима, она је овде међу нама. Нагло расте број уживалаца дрога, нарочито међу младима, међу средњошколцима, па и старијим основцима.
Фактори ризикаПостоји много разлога због којих млади почињу користити психоактивне супстанце, при чему обично почињу од алкохола, цигарета и марихуане, а неки од њих прелазе на опасније супстанце као што су екстаси, кокаин, ЛСД, хероин и друге потенцијално смртоносне мешавине, а најчешћи су:- Сви то раде- Бег и самолечење- Досада и стицање пријатеља- Бунтовнишво- Тренутно задовољство- Мањак самопоуздања- ДезинформацијеПоследицеУзимање дрога је у великој мери штетно по здравље човека, чији мозак и организам еволуцијом нису припремљени за стално излагање њиховом дејству, па су у друштву дроге и неприхваћене управо због тога што угрожавају развој и сам живот човека који их узима, а лоше утичу и на његову породицу, посао и друштво у целини.Прве промене код наркомана се јављају на социјалном плану. Они полако мењају своје друштво и све више се друже са особама сличним себи, са којима могу да буду отворени, размењују дрогу или је несметано узимају. Престају да се друже са онима који се не дрогирају и у њиховом друштву се све лошије сналазе. Запостављају своје обавезе према учењу или послу, често позајмљују новац или лажу, чак и краду новац из куће. Касније када им треба све више и више новца неретко препродају дрогу, баве се крађама и сл, улазе у криминал.Оштећења здравља јављају се и локално, тј. на месту уласка дроге, на пример инфекције коже због узимања дроге нестерилним иглама, али могу бити штетна и за цео организам. Може доћи до инфекције бактеријама или вирусима који се преносе зараженим иглама или сексуалним односима са инфицираном особом. Најпознатије инфекције које се добијају овим путем су вирусима ХИВ, хепатитиса Б и Ц. Токсичко дејство дрога нарочито оштећује јетру и бубреге, преко којих се оне метаболишу и елиминишу из организма, али и мозак, срце, плућа, крвне судове.Превенција наркоманијеЛоцирајући превенцију наркоманије у широке оквире промоције и очувања здравља младих и ослањајући се на бројне истраживачке студије, потребно је да школски програми обухвате младе пре него што се одређени облици понашања успоставе. Како ризично понашање не постоји као изоловано, појединачно, већ, најчешће постоји повезаност између неколико облика, то програме за здраве стилове живота младих треба започети још у предшколској установи, наставити кроз основну све до средње школе.


Укључивање што већег броја партнера у обележавање Међународног дана против злоупотребе и незаконите трговине дрогама доприноси унапређењу јавног здравља и даљем јачању међусекторске сарадње у области смањења понуде и потражње дрога.


Савет за родитеље


Пошто је породица основни оквир за задовољење једне од базичних људских потреба, потребе за припадањем, уколико она није у стању да пружи довољно искуства, слоге, подршке и уважавања, дете ће потражити неку кохезивнију групу (нпр. групу зависника) у којој ће стећи сигурност и прихватање, али често науштрб губитка самосталности и независности./p>

Родитељи су снажни узори својој деци. Емоционална атмосфера у дому може допринети злоупотреби психоактивних супстанци. Тинејеџери су изложени ризику ако родитељи нису укључени у њихов живот и ако их не надгледају. Слаба комуникација у породици само погоршава проблем. Тинејџери који не разговарају с родитељима чешће се могу осећати изоловано и несретно, што их може довести у ситуацију да траже хемијска решења својих проблема. И на крају, однос и понашање родитеља шаље снажну поруку деци о томе како да се носе са проблемима. Ако виде да родитељи увек избегавају решавање проблема, они ће вероватно урадити исто..


поделите!

пратите нас!

Дом здравља Горњи Милановац - 2018