1. децембар - "Светски дан борбе против ХИВ/АИДС-а"

Дом здравља Горњи Милановац обележиће 1. децембар "Светски дан борбе против ХИВ/АИДС-а". Тим поводом, у петак, 29.11.2019. године, одржаће се предавањe за ученике средњих разреда


У свечаној сали Гимназије у термину 12:45-13:30


У сали Економске школе у термину 11:00-12:45


Тема предавања је „Превенција сиде и других полно преносивих болести и ризични облици понашања код младих


Предавачи су лекари Дома здравља Горњи Милановац:


-др Иван Белић, спец. гинекологије


-др Драгана Миленковић-Радојевић, спец. педијатрије


ХИВ је и даље велики јавноздравствени проблем. Неприхватљива је чињеница да у Европи од процењених 2,5 милиона особа инфицираних ХИВ-ом петина не зна да је инфицирана ХИВ-ом, а да се чак половина оних који су инфицирани ХИВ-ом дијагностикује касно, у тренутку када им је имунолошки систем већ значајно нарушен, што условљава бројне здравствене компликације и лошији одговор на терапију.


Процене УНАИДС и СЗО указују да је крајем 2018. у Србији 3000 особа живело са ХИВ-ом, од којих 400 особа није знало да је инфицирано ХИВ-ом. Код две трећине особа које знају свој ХИВ статус, ХИВ инфекција је дијагностикована када им је имунолошки систем био већ значајно нарушен, чак и када нису имали знаке и симптоме болести, а када је ризик од оболевања и умирања од АИДС-а (синдрома стеченог имунолошког дефицита) значајно већи. Што се раније дијагностикује ХИВ инфекција и започне лечење комбинацијом антиретровирусних лекова веће су шансе за дуг, продуктиван и квалитетан живот.


dom zdravlja 14 novembar secerna bolest borba Gornji Milanovac


Тестирање није заштита од инфекције узроковане ХИВ-ом, али избегавање ризичног понашања јесте. Погрешно је уверење да постоје ризичне групе људи. Постоји само ризично понашање. Већина људи верује да чињеница да има сталног партнера подразумева сексуалне односе без ризика. Занемарује се чињеница да љубав повезује људе и чини љубавну мрежу разгранатом. Чак и ако сте у животу имали само једног партнера, могуће је да је и он пре вас имао само још једну особу, а та особа још једну и она једну ... У том љубавном ланцу, неко је некада и негде могао да има било коју врсту понашања које је собом носило ризик од добијања ХИВ-а. Зато стална и правилна употреба кондома није заштита само од нежељене трудноће, већ је пре свега заштита од преношења ХИВ-а и других полно преносивих инфекција. ХИВ је и даље табу – време је да га разбијемо за добробит свих.


Знањем и позитивним примерима најбоље се бори против страха и предрасуда. У том смислу веома је важно да се у још већој мери подигне свест становника о значају превенције и тестирања на ХИВ.Истраживање је показало да уз непостојање свести о стварним ризицима за добијање ХИВ-а, а што пак води непрепознавању сопственог ризичног понашања, најчешћи разлог за то што се неко није тестирао. Поред овога, стигма према особама које живе са ХИВ-ом, тако и према самој болести, представља додатни фактор, због кога се мали број људи одлучује на тестирање на ХИВ.


dom zdravlja 14 novembar secerna bolest borba Gornji Milanovac


ВАЖНО ЈЕ ЗНАТИ!


Шта је ХИВ, а шта СИДА (АИДС)?


АИДС је крајњи, узнапредовали стадијум инфекције узроковане ХИВ-ом. Настаје услед оштећења одбрамбене моћи организма коју проузрокује ХИВ. АИДС/сида су скраћенице настале слагањем почетних слова пуног назива болести на енглеском (Ацqуиред Иммунодефициенцy Сyндроме) или француском језику (Сyндроме де л'иммунодéфициенце Ацqуисе), а у преводу на српски значе: синдром стеченог губитка имунитета.


И да се подсетимо како се ХИВ преноси, односно на који начин се не може инфицирати ХИВ-ом:


• ХИВ се преноси на следеће начине:


1. Сексуалним односом без заштите тј. без кондома (анални, вагинални и орални секс, при чему највећи ризик носи незаштићени анални сексуални однос),


2. Са заражене мајке на дете (у току трудноће, порођаја и дојења),


3. Разменом игала и шприцева код интравенске употребе наркотика


• ХИВ се ретко може пренети на следеће начине:


1. Пољупцем у уста (само у случају ако обе особе имају неке ранице у устима, нпр. услед вађења зуба, крварења десни... па у том случају дође до контакта „крв на крв”),


2. При тетовирању, пирсовању... (уколико се обавља нестерилизованим апаратима и у нехигијенским условима),


3. Приликом размене прибора за личну хигијену које је претходно користила особа која живи са ХИВ-ом (бријач, четкица за зубе...).

• ХИВ се никако не преноси на следеће начине:


1. Боравком у истој просторији: социјалним контактом као што је разговор, поглед, дружење...,


2. Додиром тј. контактом, као што је руковање и загрљај,


3. Кашљањем или кијањем, преко зноја или суза,


4. Пољупцем у образ,


5. Коришћењем истог купатила или тоалета,


6. Коришћењем исте чаше/шоље или истог прибора за јело који је користила особа инфицирана ХИВ-ом,


7. Коришћењем исте постељине или пешкира,


8. Контактом са предметима на јавним местима (телефонска говорница, држачи у јавном превозу...),


9. Коришћењем истог базена или сауне,


10. Преко животиња или убодом инсеката (комарци, крпељи...),


11. Конзумирањем хране коју је пр`ипремила ХИВ позитивна особа.др Гордана Ђевић

Дом здравља Горњи Милановац


поделите!

пратите нас!