Вакцинишите своју децу према календару вакцинације - сачувајмо колективни имунитет

Morbili или, како су у народу познатије-мале богиње, јесу акутна,врло контагиозна болест, која спада у групу осипних болести, а манифестује се појавом оспе праћене високом температуром.


С обзиром да се у нашој средини почев од 1971. Године спроводи систематска вакцинација, морбили се ретко виђају, углавном као спорадични или увезени појединачни случајеви, у периоду јесен-пролеће. Акутно повећање броја оболелих је директна последица савременог и неоправданог тренда избегавања редовне вакцинације деце ММР вакцином.


dom zdravlja Vakcinišite svoju decu prema kalendaru vakcinacije-sačuvajmo kolektivni imunitet male boginje Gornji Milanovac


Мале богиње изазива Morbili вирус. Он је патоген само за човека. Болест се преноси директно, капљичним путем. Извор заразе је особа оболела од морбила неколико дана пре и после избијања оспе. Први знаци болести се јављају 9-11. дана од инфекције. На свим слузницама је присутан оток и црвенило (тзв. Плачна маска на лицу) као и појава беличастих мрљакоје се на слузници уста називају „Копликове мрље“ и настају пре појаве оспре на кожи. Такође се јавља и сув, надражајни кашаљ, кијавица, коњуктивитис и промуклост. Сам осип на кожи се јавља у неколико фаза праћених скоком температуре и избијањем оспе.


dom zdravlja Vakcinišite svoju decu prema kalendaru vakcinacije-sačuvajmo kolektivni imunitet male boginje Gornji Milanovac


Оспа се најпре појављује иза ушију а затим се шири ка лицу и наниже док не избије на длановима и табанима. Најпре је местимична а потом се појачава и бива сливенија. Избијање оспе оспе траје 2-4 дана. Температура постепено пада, да би потпуно престала када оспа захвати дланове и табане, а тада и пацијент осећа скоро тренутно олакшање. Оспа затим почиње да бледи, некад може да поприми и тамнију боју и перута се. Дланови и табани се не љуште. Цела некомпликована болест траје 10-ак дана.


Имуносупресија услед инфекције траје до два месеца па је у том периоду већа могућност инфекције другим инфективним агенсом. Ово је период када и даље пацијент треба да остане под лекарском контролом.


dom zdravlja Vakcinišite svoju decu prema kalendaru vakcinacije-sačuvajmo kolektivni imunitet male boginje Gornji Milanovac


Значајно лакши облик болести се јавља код особа које су некомплетно вакцинисане(они који су примили једну дозу вакцине). Најчешће компликације су упала средњег уха, упала синуса, упала плућа, а као натежа компликација се јавља упала мозга и можданица која се јавља у току акутног стадијума болести код 1 од 1000 оболелих без фактора ризика. Последице од инфекције морбила се могу јавити и неколико година касније у виду неурокомпликација-субакутни склерозирајући паненцефалитис, који је нестао у свим подручјима у којима се спроводи систематска вакцинациј. По прележаној болести остаје доживотан имунитет.


Узрочна терапија не постоји, па је терапија симптоматска, усмерена ка снижавању телесне температуре, мировању, адекватној нези пацијента.


Најзначајнија мера да до болести не дође јесте вакцинација ММР вакцином по редовном календару имунизације у 2. и 7.години живота.


др Маријана Манојловић, педијатар


поделите!

пратите нас!