17. НОВЕМБАР - ДАН ПРЕВРЕМЕНО РОЂЕНИХ БЕБА

По дефиницији Светске здравствене организације превремено рођеним дететом се сматра оно које је рођено пре 37. недеље трудноће и са порођајном тежином од 2500 гр или мање. Због незрелости и мале телесне масе, изложено је одређеним здравственим ризицима и неопходна му је нега и лечење у специјализованим установама.


У понедељак 19. новембра 2018. године у Предшколској установи Сунце, објекат Анекс, са почетком у 15 часова биће организована трибина за родитеље ''Подржимо нашу превремено рођену децу''. Предавачи су доктори Дома здравља Горњи Милановац.
Ова деца се рађају пре него што су им органи довољно развијени да би самостално функционисали, по правилу код мањих и раније рођених беба ризик од појаве компликација је већи. Незреле бебе захтевају боравак у инкубатору и надзор обученог особља.


Због танке коже и одсуства масног ткива, а и незрелости мозга па самим тим и центра за терморегулацију, ове бебе су подложне брзом расхлађивању. Услед недовољне развијености плућа и недостатка одређених супстанци (surfaktanta), неопходних за нормалан процес дисања, ове бебе имају отежано дисање, epizode apnea, па је неопходна примена кисеоника, а неретко и потпора дисања вештачким респираторима.


dom zdravlja Vakcinišite svoju decu prema kalendaru vakcinacije-sačuvajmo kolektivni imunitet male boginje Gornji MilanovacПроблеми са храњењем, присутни су у већој или мањој мери, па је некада потребна парентерална исхрана, односно унос хранљивих материја и течности венским путем. Доказано је да на преживљање ових беба утиче што ранији почетак храњења на уста мајчиним млеком.


Због недовољне развијености имунолошког сиситема, превремено рођене бебе су веома подложне инфекцијама. Специфичност грађе крвних судова и крвотока превремено рођених беба утиче на појаву можданог крварења. Незатварање артеријског канала, који спаја плућну артерију и аорту, а служи да би се омогућила нормална циркулација и доток кисеоника путем крви, док је беба у мамином стомаку, може довести до повећаног дотока крви у плућа, самим тим повећање притиска у плућима и тешкоће са дисањем. Лечење је медикаментозно или хируршким путем. Прематурна ретинопатија представља неприродан раст крвних судова мрежњаче у оку бебе и може довести до оштећења вида, а настаје због излагања високим дозама кисеоника.


Ипак, не треба заборавити да велики број превремено рођених беба, брзо и лако преброди компликације након рођења и настави да се развија и расте нормално. Њихово подизање свакако захтева од родитеља више напора, умешности и стрпљења. Родитељи превремено рођених беба се често суочавају са страхом да ли ће успети да се брину о том малом борцу на начин како је то радило особље болнице. Због неадекватне терморегулације, ове бебе за почетак траже топлије окружење. Такође склоније су прехладама и стомачним тегобама јер се имуни систем развија спорије. Да бисте избегли да на самом старту било шта науди вашој беби, одржавајте хигијену руку и ограничите број посета других људи. Просторију у којој беба борави проветравајте свакодневно.


Беби је потребно више сна, па родитеље не треба да плаши што беба скоро све време спава. На овај начин беба чува енергију која јој је потребна за раст и развој. Доста беба има благи облик хипотоније или хипертоније, крив врат или асиметричан положај тела, то је код превремено рођених беба додатно изражено, па захтева одговарајуци физикални третман, односно вежбе стимулације моторике, важно је да се стимулација започне у првом тромесечју, јер даје најбоље резултате.


Родитељи су склони поређењу, свог детета са другом децом истог узраста, свака беба је јединствена и не треба је поредити са другом, она ће се развијати оном брзином која њој одговара. Уживајте у њеном напретку, дајући јој подршку.dom zdravlja Vakcinišite svoju decu prema kalendaru vakcinacije-sačuvajmo kolektivni imunitet male boginje Gornji Milanovac


поделите!

пратите нас!

Дом здравља Горњи Милановац - 2018