ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ ГРИПА

У току данашњег дана у ДЗ Горњи Милановац ће бити расподељена одређена количина вакцина против сезонског грипа, а њихова примена ће почети од понедељка 15. 10. 2018. године.


Потребно је да се пацијенти који спадају у ризичне групе, болесници са хроничним поремећајима кардиоваскуларног система, плућа или бубрега, дијабетичари, деца, лица запослена у јавним службама посебно експонираних инфекцији и особе старије од 65 година јаве код свог изабраног лекара како би добили вакцину. Вакцине су тровалентне, садрже три соја вируса AH1N1, AH2N3 и сој B.
Грип је акутна, заразна болест дисајних путева, проузрокована вирусом грипа. Сезонског је карактера, најчешће се јавља у зимским месецима, у периоду између децембра и марта.


Вирус грипа има изразит патоген потенцијал и вируленцију, као и склоност ка антигенским мутацијама, тако да сваке године широм света узрокује епидемије, у којима оболева 5-15% светске популације.


Иако од грипа најчешће оболевају предшколска и школска деца, највећи ризик за хоспитализацију, компликације и смртни исход имају одојчад, хронични болесници и старији од 65 година.


Вакцина је најсигурнији и најбезбеднији начин индивидуалне и колективне заштите против грипа. Заштита се постиже 2-3 недеље од вакцинације. Оптимално време за давање вакцине је током октобра и новембра, а особе које су у високом ризику од инфекције, а нису вакцинисане, треба да добију вакцину током целе сезоне грипа.


Вакцинација против грипа се спроводи инактивисаном вакцином справљеном од целих вируса или сплит вакцином каја садржи делове вируса одговорне за имунитет. Време неопходно за стицање имунитета је 2-3 недеље након давања вакцине, а трајање поствакциналног имунитета варира у трајању од 6-12 месеци, па се вакцинација мора понављати сваке године. Најадекватније време за вакцинацију је почетак јесени. Имајући у виду различиту ефикасност вакцине према узрасним категоријама код којих се апликује, потребно је напоменути да се код вакцинисаних у случају оболевања развија блажа клиничка слика и редукују се могуће теже компликације у случају оболевања код особа које су у ризику.


Počela vakcinacijaПрема клиничким индикацијама, вакцинација се спроводи код свих лица старијих од 6 месеци са хроничним поремећајима плућног и кардиоваскуларног система и са метаболичким поремећајима, укључујући шећерну болест, бубрежном дисфункцијом, имуносупресијом и др.


Према епидемиолошким индикацијама, вакцинација се спроводи код лица смештених у геронтолошким центрима као и лица запослених у њима, код деце и омладине и старих ица смештених у установама социјалне заштите, код лица запослених у објектима у којима се обавља здравствена делатност, код лица запослених у јавним установама посебно експонираним инфекцији, код лица старијих од 65 година живота.


Вакцинација против грипа је контраиндикована код особа које имају изражену алергију на протеине јаја и пилеће месо, особе са израженом алергијом на прертходну дозу вакцине, децу млађу од 6 месеци, особе које су боловале од Guillien-Barre-овог синдрома, особе са акутном инфекцијом док не оздраве.


Др. Маријана Манојловић

педијатар

поделите!

пратите нас!