АКЦИЈА ДАЈ ПЕДАЛУ РАКУ 2018.

Драги суграђани, а посебно драге суграђанке,


Изузетно сам поносна што сте подржали ову акцију која је наишла на широк одјек у многим срединама наше земље, а која је овог 29. септембра организована и међу нама.
Акцију је иницирао женски центар Милица, а подржава је Министарство здравља, Министарство омладине и спорта, Институт за онкологију и радиологију Србије и Институт за јавно здравље "др Милан Јовановић Батут", а одржава се већ четири године. Ове године је по први пут наша општина узела учешће у овој акцији и кроз различите активности трајаће током целог месеца октобра.


Годишње се у нашој земљи дијагностикује преко 36 000 малигнитета. Пошто припадамо средње развијеним земљама са великим социо економским разликама и присутним лошим навикама као што су пушење, прекомерна телесна тежина, употреба алкохола и слаба физичка активност, велики број тих малигнитета се заврши летално.


Daj pedalu raku 2018.Сваки дан је дан за акцију, јер она треба да покрене на нови начин размишљања о нама самима и нашој околини. Сигурна сам да сте сви у својој породици, ближем или даљем окружењу имали додира са неким ко је оболео од карцинома. Здрав човек има хиљаду жеља, а болестан човек само једну-да оздрави. У моменту када се суочи са непремостивом препреком званом болест, свако од нас мора имати несебичну подршку читаве заједнице. Не треба занемарити чињеницу да је лечење четири пута скупље од превенције.


Основни задатак здравственог система је превенција и рано откривање малигних болести. Раним откривањем болести снањујемо ризик од леталних исхода болести.


У том смислу свака жена која је у репродуктивном периоду треба да има свог изабраног лекара и свог гинеколога.


Карцином дојке је најчешћи од свих карцинома код жена. апсолутно је излечив ако се открије у раној фази. Свака жена би требало да:


-Извши самопреглед дојки једном месечно и то од седмог до десетог дана циклуса.


-Изврши систематски преглед код гинеколога једном годишње(тај преглед обухвата мануелни преглед, колпоскопију са узимањем ПАПА бриса и ултразвучни преглед).


-Изврши мамографију једном годишње у животној доби од 45. до 50. године живота и једном у две године после 50. године живота.dom zdravlja Vakcinišite svoju decu prema kalendaru vakcinacije-sačuvajmo kolektivni imunitet male boginje Gornji Milanovac


На нашем штанду можете узети позиве за превентивне прегледе гинеколога у Диспанзеру за жене Дома здравља. Уз гинеколошки преглед свака жена која има индикације добиће и упут за мамографију.


Желим да вас подсетим да је 29. септембар светски дан срца а 1. октобар међународни дан старих особа. Потребно је мобилисати све снаге у борби против ХНО, јер смо сведоци њихове пандемије. те болести су хипертензија, дијабетес, коронарна болест, хиперлипидемија итд. На пример, сматра се да повишен крвни притисак има милијарда људи у свету.Мале промене животног стила могу утицати на наше здравље-престанак пушења, престанак конзумирања алкохола, правилна исхрана и 30 минута физичке активности дневно могу да помогну у превенцији болести.


Само здрав човек може да функционише нормално и да да свој максимум у породици и радној средини.


др.Биљана Вукашиновић

координатор стручне групе за промотивне активности

Дом здравља Горњи Милановац

поделите!

пратите нас!

Дом здравља Горњи Милановац - 2018