СВЕТСКИ ДАН ПРВЕ ПОМОЋИ

Светски дан прве помоћи има за циљ подизање свести о томе како прва помоћ може спречити повреде и спасити животе у свакодневним и кризним ситуацијама, као и промовисање приступачности прве помоћи. Светски дан прве помоћи глобално се обележава сваке друге суботе у септембру. Основала га је Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца (IFRC) 2000. године и од тада се слави сваке године. Тема Светског дана прве помоћи за 2021. годину је „Прва помоћ и безбедност на путевима“.
Израз „прва помоћ“ односи се на помоћ која се пружа свакоме ко претрпи изненадну повреду или болест. Главни циљеви пружања прве помоћи су очување живота и спречавање погоршања стања. Не пружа је увек медицинско особље. У хитним ситуацијама, обични људи често морају да пруже прву помоћ како би спасили нечији живот. Прва помоћ не захтева нужно предзнање и може укључивати импровизацију. Међутим, ако особа која пружа прву помоћ не зна шта ради, могла би да нанесе штету уместо да помогне. Зато IFRC охрабрује људе да прођу основну обуку из прве помоћи или се барем образују користећи доступне доступне поуздане изворе. Прву помоћ можете научити за три до шест сати, а то није велика инвестиција када је у питању спашавање живота и за њу се може обучити било ко, без обзира на образовање.
“ - Завод за јавно здравље Шабац

SVETSKI DAN PRVE POMOĆISVETSKI DAN PRVE POMOĆISVETSKI DAN PRVE POMOĆISVETSKI DAN PRVE POMOĆISVETSKI DAN PRVE POMOĆIПоводом светског дана прве помоћи, Црвени крст Горњи Милановац и Одељење поливалентне патронаже Дома здравља Горњи Милановац, организовали су заједничку демонстрацију пружања прве помоћи при разним врстама повреда. Демонстрација је изведена у присуству ученика петог разреда Основне школе „Краљ Александар I“. Током демонстрације, ученицима је указано на значај прве помоћи и адекватног реаговања током незгода, као и на правилан приступ санирању повреда.

Дом здравља Горњи Милановац се од срца захваљује Црвеном крсту Горњи Милановац и Основној школи „Краљ Александар I“ на изванредној сарадњи.

 

Тим за промотивне активности

Дом здравља Горњи Милановац


.


поделите!

пратите нас!