Дојење је најприроднији, најхрањивији и најздравији начин исхране новорођенчета

Мајчино млеко садржи све неопходне храњиве материје као и пробиотске културе које су важне за правилан раст и развој новорођенчета.

Мајчино млеко је по саставу и количини прилагођено узрасту детета и његовим потребама.дојењем дете остварује, осим потребе за храном и повезаност са мајком, стимулише развој свих чула, постиже бољи психомоторни развој и развој интелигенције и смањује ризик од болести.

Због свих тих бенефита дојење је идеалан начин исхране и препорука је искључиво дојење у првих неколико месеци живота (4-6 месеци). Дојење треба да се настави и касније, након увођења немлечне исхране, до краја прве године и дуже, уколико то одговара мами и беби.

Dojenje je najprirodniji, najhranjiviji i najzdraviji  način ishrane novorođenčetaDojenje je najprirodniji, najhranjiviji i najzdraviji  način ishrane novorođenčetaОсим предности дојења за дете, дојење има низ предности за здравље мајке,као и предности за породицу.

Да би већина мајки успешно остварила исхрану детета искључиво дојењем, потребно им је пружити подршку у доношењу одлуке да доје,информисати их и едуковати  их о предностима дојења, обезбедити рано започињање дојења, обучавати их како правилно да доје и подстицати дојење на захтев детета.

Дакле,потребно је да сви заједно створимо друштвену свест о предностима дојења, да унапредимо подршку дојењу а самим тим и здравствену заштиту мајке и детета..


поделите!

пратите нас!