1. децембар "Светски дан борбе против ХИВ/АИДС-а"

Дом здравља Горњи Милановац обележиће : 1. децембар "Светски дан борбе против ХИВ/АИДС-а" под слоганом – „Изједначимо” . Поводом Светског AIDS дана, 1. децембра, UNAIDS позива да размотримо неједнакости које коче напредак у окончању пандемије AIDS-а. Слоган овогодишње кампање – „Изједначимо” је позив да заједничким деловањем омогућимо решавање неједнакости и помогнемо у окончању ове пандемије, са циљем да се до 2030. године оконча AIDS као глобална претња по здравље.

ХИВ је и даље велики јавно здравствени проблем. 

  • Према подацима Института за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут од почетка епидемије, 1985. године, до 27. новембра 2022. године у Републици Србији су регистроване 4524 особе инфициране HIV-ом, од којих су 2152 особе оболеле од AIDS-а (48% свих регистрованих HIV позитивних особа), док je 1336 особa инфицираних HIV-ом умрло (1192 од AIDS-а, а 144 од болести или стања која нису повезана са HIV инфекцијом).
  • Град Београд је најтеже погођен епидемијом, али и највећи број особа се тестира у Београду.
  • У периоду јануар–новембар 2022. године дијагностиковане су и пријављене 152 особе инфициране HIV-ом, што је за четвртину више него у истом периоду прошле године (120 особа), али је за 13% мање у поређењу са истим периодом 2019. године (175 особа).
  • Међу дијагностикованим HIV+ особама у овој години код 33 особе је дијагностикован клинички АIDS, шест особа је умрло од АIDS (слично у поређењу са истим периодом 2021. године), а за три особе је пријављено да су умрле од болести које нису повезане са АIDS-ом. 

Међутим, са све већим приступом ефикасној превенцији, дијагностици, лечењу и нези особа инфицираних HIV-ом, укључујући и превенцију и лечење инфекција које се јављају услед нарушеног имунолошког система, HIV инфекција је постала хронично здравствено стање које омогућава људима који живе са HIV-ом да воде дуг и продуктиван живот.

Тестирање није заштита од инфекције узроковане ХИВ-ом, али избегавање ризичног понашања јесте. Погрешно је уверење да постоје ризичне групе људи. Постоји само ризично понашање. Већина људи верује да чињеница да има сталног партнера подразумева сексуалне односе без ризика. Занемарује се чињеница да љубав повезује људе и чини љубавну мрежу разгранатом. Чак и ако сте у животу имали само једног партнера, могуће је да је и он пре вас имао само још једну особу, а та особа још једну и она једну ... У том љубавном ланцу, неко је некада и негде могао да има било коју врсту понашања које је собом носило ризик од добијања ХИВ-а. Зато стална и правилна употреба кондома није заштита само од нежељене трудноће, већ је пре свега заштита од преношења ХИВ-а и других полно преносивих инфекција.

ХИВ је и даље табу – време је да га разбијемо за добробит свих.

Знањем и позитивним примерима најбоље се бори против страха и предрасуда. У том смислу веома је важно да се у још већој мери подигне свест становника о значају превенције и тестирања на ХИВ. Истраживање је показало да уз непостојање свести о стварним ризицима за добијање ХИВ-а, а што пак води непрепознавању сопственог ризичног понашања, најчешћи разлог за то што се неко није тестирао. Поред овога, стигма према особама које живе са ХИВ-ом, тако и према самој болести, представља додатни фактор, због кога се мали број људи одлучује на тестирање на ХИВ.

Важно је знати!

Шта је ХИВ, а шта СИДА (АИДС)?

АИДС је крајњи, узнапредовали стадијум инфекције узроковане ХИВ-ом. Настаје услед оштећења одбрамбене моћи организма коју проузрокује ХИВ. 

И да се подсетимо како се ХИВ преноси, односно на који начин се не може инфицирати ХИВ-ом:

• ХИВ се преноси на следеће начине:

1. Сексуалним односом без заштите тј. без кондома (анални, вагинални и орални секс, при чему највећи ризик носи незаштићени анални сексуални однос),

2. Са заражене мајке на дете (у току трудноће, порођаја и дојења),

3. Разменом игала и шприцева код интравенске употребе наркотика

• ХИВ се ретко може пренети на следеће начине:

1. Пољупцем у уста (само у случају ако обе особе имају неке ранице у устима, нпр. услед вађења зуба, крварења десни... па у том случају дође до контакта „крв на крв”),

2. При тетовирању, пирсовању... (уколико се обавља нестерилизованим апаратима и у нехигијенским условима),

3. Приликом размене прибора за личну хигијену које је претходно користила особа која живи са ХИВ-ом (бријач, четкица за зубе...).

• ХИВ се никако не преноси на следеће начине:

1. Боравком у истој просторији: социјалним контактом као што је разговор, поглед, дружење...,

2. Додиром тј. контактом, као што је руковање и загрљај,

3. Кашљањем или кијањем, преко зноја или суза,

4. Пољупцем у образ,

5. Коришћењем истог купатила или тоалета,

6. Коришћењем исте чаше/шоље или истог прибора за јело који је користила особа инфицирана ХИВ-ом,

7. Коришћењем исте постељине или пешкира,

8. Контактом са предметима на јавним местима (телефонска говорница, држачи у јавном превозу...),

9. Коришћењем истог базена или сауне,

10. Преко животиња или убодом инсеката (комарци, крпељи...),

11. Конзумирањем хране коју је припремила ХИВ позитивна особа.

 

Током децембра, Тим за промотивне активности Дома здравља направиће акцију у основним школа наше општине са темом: „Борба против сексуално преносивих болести“. Циљ акције је подизање свести код младих, њихових родитеља и наставника о присутности полно преносивих болести, начину њиховог превенирања и смањења ризичног понашања појединаца. Посебан акценат биће стављен на ХПВ вирус и вакцинацију против овог вируса која је од скоро почела да се спроводи и у Дому здравља Горњи Милановац. Више информација о вакцинацији и заштити коју она пружа изнеће у склопу предавања педијатри и гинеколози Дома здравља током месеца децембра ученицима седмог и осмог разреда основних школа у градском и сеоском подручју. 

 

Тим за промотивне активности 

Дом здравља Горњи Милановац


.


поделите!

пратите нас!