Шта је насиље

Ако се плашите Вашег партнера и ако бринете какве последице можете трпети и због врло минорних и безначајних ствари. Ако се наљути и због ситница. Уколико све мора бити по његовом. Уколико бринете и осећате да га Ваше понашање може “извести из такта”. Уколико се осећатe као да морате да “ходате по јајима”. Све је то насиље, свака радња или понашање против Ваше воље која Вас онеспокојава, угрожава психички, физички, економски, сексуално. 

Није увек лако препознати да ли смо ми или неко кога познајемо у насилној вези.Пре физичког насиља обично се јавља вербално и емотивно насиље - вређање, понижавање, непрестано критиковање, подривање женине личности, њених способности, пребацивање и постепени прекид пријатељских, породичних, родбинских веза.Насилници се служе различитим тактикама и врло су манипулативни - насиље врше промишљено и обично далеко од очију других, а себе представљају као брижне и добре, веома често проналазећи изговоре за своје насилно понашање.

Без обзира шта насилник или други говорили, Ви, Ваше понашање или други фактори нису узрок насиља и нико нема права да Вас повређује! Стрес, љутња, притисак на послу, притисак што је без посла, недостатак новца, алкохол… су само изговори за насилно понашање.

ЗАПАМТИТЕ не постоје "бољи" или "гори" облици насиља, нити мање значајни облици насиља. Ваше понашање не може зауставити насиље. За насиље је одговоран једино и искључиво насилник. Насиље које се једном догодило неће престати, временом ће постати све горе, а Ви све слабији да му се одупрете!

Статистички подаци су поражавајући, у просеку је у 2021. години  више од пет жена или девојака сваког сата убијено од стране партнера или чланова породице - стоји у извештају УН о фемициду. По извештају о   фемициду у републици Србији, у периоду од 1. јануара до 30. јуна 2022. године,  на основу медијског извештавања забележено је укупно 17 убистава жена.

Од јуна 2010. године на снази је протокол Министарства здравља Републике Србије за заштиту и поступање са женама које су изложене насиљу. Посебни протокол је инструмент за препознавање, евидентирање и документовање родно заснованог насиља, са циљем да се здравствени радници укључе и реагују на плану раног откривања, сузбијања и превенције ове нежељене друштвене појаве. Сваки здравствени радник и сарадник је дужан да збрине и пријави насиље или сумњу на насиље надлежном тужиоцу, полицији и Центру за социјални рад, у скласду са Законом о спречавању насиља у породици.


 

 

 

У понедељак, 28.11.2022. године, др Иванка Вукмановић - Бошњак, спец. опште медицине, је својим колегама у Служби за здравствену заштиту одраслих одржала предавања поводом Међународног дана борбе против насиља над женама. Докторка Бошњак је током месеца октобра суделовала у стручној обуци где је фокус базиран на препознавању насиља у породици и трговини људима. Током предавања у својој матичној служби, др Вукмановић – Бошњак је стечена знања пренела својим колегама. 

 

Тим за промотивне активности

Дом здравља Горњи Милановац

Dom zdravlja Gornji Milanovac U ponedeljak, 28.11.2022. godine, dr Ivanka Vukmanović - Bošnjak, spec. opšte medicine, je svojim kolegama u Službi za zdravstvenu zaštitu odraslih održala predavanja povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.


Dom zdravlja Gornji Milanovac U ponedeljak, 28.11.2022. godine, dr Ivanka Vukmanović - Bošnjak, spec. opšte medicine, je svojim kolegama u Službi za zdravstvenu zaštitu odraslih održala predavanja povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.


Dom zdravlja Gornji Milanovac U ponedeljak, 28.11.2022. godine, dr Ivanka Vukmanović - Bošnjak, spec. opšte medicine, je svojim kolegama u Službi za zdravstvenu zaštitu odraslih održala predavanja povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama..


поделите!

пратите нас!