ЕВРОПСКА НЕДЕЉА ПРЕВЕНЦИЈЕ КАРЦИНОМА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ „СТОП РАКУ ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ“ (28.01.-03.02.2018.)

Европска недеља превенције карцинома грлића материце се обележава од 28.јануара до 03. фебруара 2018.године.

У циљу подизања свести жена о потреби и начину превенције ове болести која у нашој земљи годишње однесе око 400 живота, препознајући значај ове кампање, србија већ 12. Пут учествује у њеном обележавању.

Овом недељом преносимо поруку о значају доступних мера превенције у циљу смањења оболевања и умирања од карцинома грлића материце.

Основна порука свим женама је да је карцином грлића материце малигна болест која се може спречити. „Стоп раку грлића материце“ је слоган који ће обележити потребу да још једном апелујемо на наше сестре, мајке, кћерке, пријатељице да у европској недељи превенције карцинома грлића материце размишљају о свом репродуктивном здрављу и да у току године одвоје један дан када ће посетити свог лекара и обавити преглед.

Карцином грлића материце изазива хумани папилома вирус(ХПВ) који се проналази у 99% случајева карцинома. Вирус се преноси сексуалним путем и веома је рапрострањен. Постоји око 200 субтипова овог вируса, од чега 40 веома инфективних. Већина инфицираних се ослободи вируса током 1-2 године и не знајући за инфекцију. Најбољи вид превенције против ХПВ јесте вакцинација која носи трајни имунитет и који би требало спровести пре првог сексуалног контакта(у узрасту 11-12 година живота), а није касно спровести је и после првог сексуалног контакта. Младе жене могу да приме вакцину у узрасту од 9-26.године живота а мушкарац од 9-21.године. Такође, вакцина се препоручује и мушкарцима са повећаним ризиком у понашању за добијање полно преносивих болести.Постоје две вакцине против ХПВ: двовалентна(за жене до 26.године) и квадривалентна(мушкарци и жене до 26.године)

dom zdravlja gornji milanovac EVROPSKA NEDELjA PREVENCIJE KARCINOMA GRLIĆA MATERICE STOP RAKU GRLIĆA MATERICE


У недељи борбе против карцинома грлића материце, диспанзер за жене ће појачати активности и посветити више времена превентивним прегледима жена.

Свака жена у периоду од 25. до 65.године требало би да годишње обави Папаниколау тест код свог гинеколога, а даљи прегледи и дијагностика ће зависити од резултата овог прегледа. Организован скрининг се обавља једном у три године и на њих би се требало одазивати.Свака девојка би требало да пре ступања у сексуалне односе, а најдуже три године после тога, у надлежном Дому здравља изабере свог гинеколога.

У Србији се годишње дијагностикује око 1200 новооболелих жена од којих трећина изгуби битку са овом болешћу. Карцином грлића материце је четврта болест по учесталости за морталитет жена. По овом негативном тренду, наша земља заузима високо треће место у Европи, одмах иза Румуније и Молдавије.На територији наше општине утоку 2017.године дијагностиковано је нових 10 случајева карцинома грлића материце.

Др.Биљана Вукашиновић

спец. опште медицине

Координатор здравствено-васпитних активности

Дома здравља у Горњем Милановцу

 

поделите!

пратите нас!