Које је боје октобар

Поводом обележавања месеца октобра, као месеца подизања свести и борбе против рака дојке, Дом здравља Горњи Милановац придружује се овом глобалном покрету. Светска здравствена организација изабрала је ружичасту траку као симбол у борби против ове тешке болести још давне 1991. године. Циљ обележавања овог месеца јесте неопходност подизања свести код целокупног становништва о значају превентиве за успешно смањење броја оболелих од рака дојке. 

Рак дојке је најчешће малигно обољење код жена, а једно од најчешћих малигних обољења уопште. Сваке године у Србији се забележи 4000 нових случајева карцинома дојке. Највећа учесталост рака дојке је код жена старијих од 65 година (више од 50%), али значајан број оболелих жена у тренутку постављања дијагнозе је млађе од 35 година. Појава овог рака је могућа и код мушкараца, али изузетно ретко.

У току раног развоја, карцином дојке скоро по правилу не показује симптоме нити знаке присутности. Како тумор расте, могу се јавити неки од следећих симптома:

  • Безболне (ретко осетљиве на додир) квржице или чворићи у ткиву дојке који се не мењају у односу на период менструалног циклуса. Ово је најчешћа појава код карцинома дојке. 
  • Оток у пазушној јами
  • Бол и осетљивост дојке који није повезан са менструалним циклусом
  • Равна или увучена брадавица, свраб или појава улцера у пределу брадавице
  • Наборана кожа која подсећа на кору поморанџе
  • Појава бистрог или крвавог секрета из брадавице
  • Некада се карцином дојке може проширити на пазушне лимфне чворове или предео кључне кости, што се манифестује као оток или израслина

Исход лечења овог обољења се не може апсолутно предвидети, али у случају раног откривања рака дојке врло често се постиже потпуно излечење, без обнављања болести током целог животног века. Уз стално унапређење метода дијагностике и незаобилазно ширење свести о значају превентивних прегледа и самопрегледа дојке повећава се број дијагноза постављених у раном стадијуму, чак 70-80% пацијенткиња има шансе за трајно излечење.

 Превентивни прегледи који подразумевају рано откривање и дијагностификовање рака дојке подразумевају: ултразвучни или радиографски преглед као и мамографију. Ултразвучни преглед је посебно користан за визуелизацију промена у ткиву дојке. Мамографијски преглед је битан део скрининг теста и представља радиографски преглед ткива дојке из два угла ради боље прегледности. Магнетна резонанца дојке представља унапређени вид дијагностичког прегледа дојке који нуди детаљан приказ ткива од којих је дојка изграђена. Горе наведене методе дијагностике су значајне у испитивању сумњивих промена у ткиву дојке, међутим, биопсија и патолошки преглед добијеног узорка и даље представља златни стандард за постављање дијагнозе карцином дојке.

Након постављања дијагнозе карцинома дојке, на основу стадијума болести одређује се протокол лечења. Методе лечења укључују радиотерапију, хемотерапију, хормонску терапију, као и оперативно лечење. Зависно од врсте, стадијума карцинома и општег здравственог стања пацијенткиње у тренутку постављања дијагнозе, ови облици лечења се могу комбиновати како би се постигао најбољи ефекат. И услучајевима када постоји метастатска болест, данас је могуће ефикасно лечење, захваљујући чему се код знатног броја пацијената постиже контрола болести.

Главни циљ свих кампања окићених ружичастом тракицом усмерен је на буђење свести о овој болести, проналаску лека и информисању жена и тинејџерки о важности здравља груди и редовних, превентивних прегледа. Стога се и Дом здравља Горњи Милановац прикључује борби против рака дојке уз наду да ће ружичаста тракица подсети све наше суграђанке да с времена на време посете лекара и прегледају своје груди.

 

 

С љубављу Ваш,


ДЗГМ.


поделите!

пратите нас!