Дојење је најприроднији, најхрањивији и најздравији начин исхране новорођенчета

Мајчино млеко садржи све неопходне храњиве материје као и пробиотске културе које су важне за правилан раст и развој новорођенчета.

 

Мајчино млеко је по саставу и количини прилагођено узрасту детета и његовим потребама. Дојењем дете остварује,осим потребе за храном и повезаност са мајком, стимулише развој свих чула, постиже бољи психомоторни развој и развој интелигенције и смањује ризик од болести.

 

Dom zdravlja Gornji Milanovac Dojenje je najprirodniji najhranjiviji i najzdraviji način ishrane novorođenčeta


Због свих тих бенефита дојење је идеалан начин исхране и препорука је искључиво дојење у првих неколико месеци живота (4-6 месеци). Дојење треба да се настави и касније, након увођења немлечне исхране, до краја прве године и дуже, уколико то одговара мами и беби.

 

Осим предности дојења за дете, дојење има низ предности за здравље мајке,као и предности за породицу.

 

Да би већина мајки успешно остварила исхрану детета искључиво дојењем, потребно им је пружити подршку у доношењу одлуке да доје,информисати их и едуковати   их о предностима дојења, обезбедити рано започињање дојења, обучавати их како правилно да доје и подстицати дојење на захтев детета.

 

Потребно је да сви заједно створимо друштвену свест о предностима дојења, да унапредимо подршку дојењу а самим тим и здравствену заштиту мајке и детета.

С љубављу Ваш,


ДЗГМ.


поделите!

пратите нас!