ЗДРАВЉЕ БУБРЕГА СВИМА И СВУДА – КВАЛИТЕТАН ЖИВОТ ЈЕ МОГУЋ

Светски дан бубрега обележава се на иницијативу Међународног друштва за нефрологију и Интернационалног удружења Фондације за бубрег у више од 100 земаља широм света. Од 2006. године обележава се сваког другог четвртка у марту месецу.


Слоган овогодишње кампање: „ЗДРАВЉЕ БУБРЕГА СВИМА И СВУДА – КВАЛИТЕТАН ЖИВОТ ЈЕ МОГУЋ” има за циљ да се повећа свест о значају оснаживања пацијената и њиховом активном укључивању у процес лечења, са крајњим циљем побољшања квалитета живота.


Dom zdravlja dobio visoku ocenu od strane Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova


Према недавним проценама свака десета одрасла особа у свету има хроничну болест бубрега.


У нашој земљи, свом изабраном лекару у свим службама домова здравља због обољења бубрега (N00-N19 према МKБ 10) се обратило 40.329 особа током 2019. године, а умрле су 2173 особе са овом дијагнозом што представља учешће од 2,1% у укупном морталитету. Болнички се лечило 11.860 особа због обољења бубрега у 2019. години, од којих је 6385 особа било хоспитализовано због хроничне бубрежне инсуфицијенције. Број умрлих особа хоспитализованих због болести бубрега износио је 961 у 2019. години, од којих је 689 особа умрло са дијагнозом хроничне бубрежне инсуфицијенције.


Узроци бубрежних обољења
Најчешћи узрок оштећења бубрега у развијеном свијету па и код нас је шећерна болест и то углавном тип 2. Други најчешћи узрок је повишен артеријски притисак, а потом следе специфичне упалне болести бубрега или гломерулонефритиси, полицистична болест бубрега и хроничне инфекције. Многи лекови могу неповољно утицати на бубреге, нарочито ако већ постоји оштећење њихове функције или се ради о старијим особама или особама које су већ исцрпљене и дехидриране. Постоји група наследних болести које су повезане са болестима бубрега најчешће се ради о полицистичној болести бубрега. Начин живота такођер може имати значајан утицај на појаву болести. Претерана телесна тежина, може било директно да оштети бубреге или да доведе до шећерне болести и касније до оштећења бубрега.


У студентској популацији уринарне инфекције спадају, поред респираторних инфекција, у најчешће разлоге јавлјања лекару.
Најчешћи симптоми
У почетном стадијуму бубрежна обољења често могу бити без симптома, ако се јаве симптоми они су често неспецифични. На ове болести треба посумњати ако се појаве тестасти отоци потколеница, лица, ако се јави потреба да се ноћу устаје и мокри или ако се јаве појачана жеђ или грчеви у мишићима ноге, мучнина, повраћање, гушење, малаксалост.


Превенција у циљу спречавања бубрежних обољења
Ако усвојимо осам златних правила смањићемо ризик за развој болести наших бубрега !!!Физички смо активни !Редовно контролишемо ниво шећера у крви !Контролишемо крвни притисак !Хранимо се правилно и одржавамо нормалну телесну тежину !Узимамо доволјне количине течности !Нисмо пушачи или смо престали да пушимо !Не узимамо лекове који нису прописани рецептима !Редовно контролишемо бубреге ако имамо један или више фактора ризика !
Дом здравља Горњи Милановац.


поделите!

пратите нас!