ОДГОВОРИ НА НАЈЧЕШЋА ПИТАЊА О НОВОМ КОРОНА ВИРУСУ (nCoV-2019)

Корона вирус припада групи вируса који узрокују болест у распону од благе прехладе (које су најчешће) до тешког акутног респираторног синдрома (САРС). Први пут су изоловани 1962. године и од тада до данас су доказани као проузроковачи обољења код сисара и птица. Постоје корона вируси који узрокују обољење само код животиња. Инфекције корона вирусима су честе у људској популацији. Процењује се да вируси из ове групе проузрокују око половине свих респираторних инфекција код човека.dom zdravlja 14 novembar secerna bolest borba Gornji MilanovacКоје су особине новог корона вируса?

Нови корона вирус је до сада непознати тип вируса откривен у Децембру 2019. године у Кини (Вухан). Овај вирус се разликује од свих до сада познатих корона вируса укључујући МЕРС-ЦоВ препознат на Блиском Истоку пре неколико година и SARS-CoV који је први пут регистрован у Кини почетком 2002-2003 године. Према сада доступним информацијама, овај вирус је мање смртоносан од SARS-CoV.Како се преноси нови корона вирус?

Осим преношења са животиња резервоара инфекције на људе, евидентно је и интерхумано преношење вируса („са човека на човека“). Нови корона вирус се преноси капљичним путем то јест удисањем капљица приликом кашља или кијања. Испитују се и други могући путеви преношења овог вируса.Који су симптоми инфекције новим корона вирусом?

Лакши облици болести могу личити на прехладу ( повишена телесна температура, бол у ждрелу, кијавица). Уколико је дошло до упале плућа, болест се манифестује повишеном телесном температуром, кашљем и отежаним дисањем, слабошћу. У најтежим случајевима, ретко, може доћи до шока, акутног респираторног синдрома и смртног исходаКо има повећан ризик да оболи од тешке болести изазване новим корона вирусом?

Од инфекције новим корона вирусом могу оболети сви без обзира на узраст. Упалу плућа и тешку акутну респираторну болест као последицу инфекције nCoV-2019 имају старије особе (>65 година), лица са хроничним болестима и ослабљеним имунитетом. Здравствени радници и чланови породице који лече и негују пацијенте оболеле од инфекције nCoV-2019 су у повећаном ризику да се инфицирају.Како се заштитити?-Често прати руке сапуном и топлом водом, најмање 20 секунди, или користити средство за дезинфекцију

-Избегавати руковање и љубљење, и са саговорницима одржавати раздаљину од најмање 1 метра

-Често проветравати просторије

-Избегавати окупљања са већим бројем људи у затвореном простору

-Не узимати антибиотике на своју руку

-Маске користити само ако кијате и кашљете или уколико негујете болесника


dom zdravlja 14 novembar secerna bolest borba Gornji Milanovacподелите!

пратите нас!