ОДРЖАНА ТРИБИНА ПОВОДОМ ДАНА ПРЕВРЕМЕНО РОЂЕНИХ БЕБА

У понедељак 19. новембра 2018. године у Предшколској установи Сунце, одржана је трибина за родитеље поводом дана превремено рођених беба.


Предавач је била докторка Вукана Вуковић, педијатар у Дому здравља Горњи Милановац.
По дефиницији Светске здравствене организације превремено рођеним дететом се сматра оно које је рођено пре 37. недеље трудноће и са порођајном тежином од 2500 гр или мање. Због незрелости и мале телесне масе, изложено је одређеним здравственим ризицима и неопходна му је нега и лечење у специјализованим установама.
Ипак, не треба заборавити да велики број превремено рођених беба, брзо и лако преброди компликације након рођења и настави да се развија и расте нормално. Њихово подизање свакако захтева од родитеља више напора, умешности и стрпљења. Родитељи превремено рођених беба се често суочавају са страхом да ли ће успети да се брину о том малом борцу на начин како је то радило особље болнице. Због неадекватне терморегулације, ове бебе за почетак траже топлије окружење. Такође склоније су прехладама и стомачним тегобама јер се имуни систем развија спорије. Да бисте избегли да на самом старту било шта науди вашој беби, одржавајте хигијену руку и ограничите број посета других људи. Просторију у којој беба борави проветравајте свакодневно.
Родитељи су склони поређењу, свог детета са другом децом истог узраста, свака беба је јединствена и не треба је поредити са другом, она ће се развијати оном брзином која њој одговара. Уживајте у њеном напретку, дајући јој подршку.поделите!

пратите нас!

Дом здравља Горњи Милановац - 2018